Ik vertrek!

Nee, ik niet, niet schrikken….. Maar ik refereer aan het televisieprogramma, waar Nederlandse stellen of gezinnen huis en haard verkopen om in het buitenland hun geluk te zoeken.

Spannend en heel leuk om te doen en verbreed je wereld. Het leukst is natuurlijk de uitzending waarbij, na een jaar, je kan zien hoe het hen is vergaan. Een hele goede leerschool. Als PADI instructeur ligt de wereld voor je open. Je kunt vrijwel overal aan de slag.

Je droombaan vinden

Als Nederlander is het relatief makkelijk om werk te vinden op een plek van je dromen, of dit nu in Azië, Europa, Afrika of het Caraïbisch gebied is. Jouw voordeel is dat je met je Nederlandse paspoort goed kunt reizen en je vaak meer dan één taal spreekt. Wat voor iedereen geldt dat je je avontuur goed voorbereid voor je in het vliegtuig stapt. Voordat je vervolgens al jouw spullen op marktplaats zet!

Arbeidsovereenkomst

Thuis start je nergens zonder dat dit “signed, sealed, delivered” is. Dus als je zo’n grote stap maakt, is het wel key, dat je dat nu ook doet. Het komt geregeld voor dat je hoort: “dat regelen we wel als je hier bent”. OK…….. Maar wellicht is dat een grote leap of faith.

Even goed lezen

Vraag je toekomstige werkgever naar de overeenkomst en lees deze goed door. Kijk of al jullie afspraken erin vermeld staan. Vaak zijn deze in het Engels. Wanneer je dit “technisch juridisch” Engels niet genoeg beheerst, geen ramp. Vraag of iemand je hiermee helpt.

Je hebt waarschijnlijk al wel ervaring met arbeidsovereenkomsten, maar door de aard van het werk en de wetgeving van het land zal deze afwijken van wat je gewend bent. De duikindustrie is een internationale markt met vaak veel aanbieders.

Vast en flexibel inkomen

Vaak bestaat het salaris uit een vast- en een flexibel deel. Waarbij het vaste deel is om jouw maandelijkse kosten te dekken. Daarbij is het variabele deel (commission) is een stuk eigen verantwoording.

Wanneer jij leuke en goede opleidingen geeft dan zal het variabele deel een hele aangename extra kunnen zijn. Slim is dan ook om, voor je vertrekt, alvast PADI specialties te volgen

De hoogte van het salaris hangt af van het land waar je heen gaat. Doorgaans wordt er rekening gehouden met de lokale omstandigheden (cost of living). Over de salariëring voor jou als PADI duikinstructeur zijn er meerdere blogs geschreven welke een goed inzicht geven. Deze blog van Swissnomads geeft een heel goed beeld!

Hoe zit het met mijn zekerheden?

Momenteel droom je waarschijnlijk weg bij palmbomen en een azuur blauwe zee. Maar ook gaan jouw huidige zekerheden door je hoofd. Overigens hoef je die onzekerheden niet zelf te verzinnen. Want er is altijd wel iemand (familie of conservatieve vrienden) die je daar op wijst.

Je pensioen, verzekeringen en jouw eigen huis. Alles moet worden geregeld (zover nodig). Bedenk wel, geen avontuur is geheel zonder risico. Helaas biedt werken in deze industrie niet wat je nu hebt. Telefoon van de zaak en een lease auto? Mwah, ik denk het niet…….

Vliegen

Jouw bestemming ligt doorgaans niet op rijafstand van thuis. Dus vliegen is jouw enige optie dan. Denk er over na welk ticket je koopt. 

Doorgaans bieden de goedkoopste tickets niet de mogelijkheid jouw terugreis te verzetten. Wanneer je langer wilt, of korter kan blijven is een flexibel ticket een betere optie. Deze kun je verzetten. 

Koop wel een retour ticket. Want vaak wordt hier naar gevraagd bij de douane.

GAAN!

Als je een ook maar een licht “sense of adventure” hebt, dan neem je het hebben van bovenstaande voor lief. Je kunt je goed indekken en voorbereiden. Maar houdt ook rekening met onverwachte ontwikkelingen.

Zorg voor een financiële buffer zodat je bij onverziene omstandigheden niet vast zit. 

NIET GAAN

Je hebt wellicht al veel opgebouwd in Nederland of heb zware twijfels over jouw zekerheden. Bedenk dan voor jezelf dat je wat je in Nederland hebt aan zekerheden en arbeidsvoorwaarden in het buitenland niet hetzelfde zijn. Of niet gaat vinden.

Zeker als dit wel zoekt, dan is het wellicht niet voor jou om in het buitenland te gaan werken voor langere periode. Soms is dit zelfs mijn advies omdat het eenvoudigweg anders is. Bovendien klinkt het idyllisch maar het is niet voor iedereen weggelegd.

Een alternatief

Als helemaal niet in het buitenland werken ook niet is wat je wilt. Kijk dan naar een alternatief. Je kunt er op dat moment voor kiezen om een tijdelijk naar het buitenland te gaan. Bijvoorbeeld in het hoogseizoen een paar weken of maanden in Europa aan de slag gaan.

Doorgaans zijn er in de zomerperiode aan de Middellandse Zee veel vacatures voor kortere periode. Zo kan je toch je droom najagen en geef je niet op waar je al die jaren voor gewerkt hebt.

Ik vertrek: Jouw tijd om te gaan

Als je als PADI professional de wereld in wilt trekken, doe dan op voorhand jouw opleidingen. Ga op pad met jouw instructeursbrevet op zak. Dit maakt het vinden van werk makkelijker. 

Je kunt jouw PADI IDC doen bij ons duikcentrum Scuba Connection in Naarden. Vervolgens kunnen wij je ook helpen met het vinden van werk en je coachen naar jouw nieuwe avontuur.

Categorieën: PADI IDC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *